Składniki na 2 porcje:
Filet z łososia - 250 g ( lub dwa mniejsze np. po 100 g)
Świeży szpinak- 250 g ( 1 opakowanie)
Czosnek- 2 ząbki
Ser feta- około 70 g ( 1/4 opakowania )
Jajko- 1 sztuka
Ciasto francuskie- pół opakowania ( czyli około 140 g)
Oliwa z oliwek- 1 łyżka
Umyty szpinak wrzucamy na patelnię, razem z 1 łyżką oliwy. Gdy woda częściowo odparuje dodajemy przeciśnięty przez praskę/ drobno pokrojony czosnek.
Po kilku minutach dodajemy pokruszony ser feta.
Pozostawiamy na patelni przez kilka minut, co jakiś czas mieszamy. Gdy ser się rozpuści, a objętość szpinaku będzie wyraźnie zmniejszona, kończymy duszenie.
Przygotowujemy płat ciasta francuskiego. Wielkość powinna być dopasowana do rozmiaru łososia, tak aby dało się go zawinąć.
Na środku ciasta francuskiego umieszczamy szpinak, na to kładziemy łososia i przykrywamy pozostałym szpinakiem.
Całość zawijamy i smarujemy rozbełtanym wcześniej jajkiem. Umieszczamy na papierze do pieczenia, w naczyniu żaroodpornym.
Danie umieszczamy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku, pieczemy około 20 minut. Gotowe danie prezentuje się następująco:
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia- 609 kcal
Białko- 38,5 g
Tłuszcz- 45,4 g
Węglowodany- 29,1 g
Błonnik- 1,8 g
Wszystkim, którzy wypróbują przepis, życzę smacznego. Nie mogę się już doczekać wiosny i lata na sklepowych półkach! Ale jeszcze tylko kilka tygodni i będziemy mieli wysyp sezonowych warzyw i owoców. A Wy za czym tęsknicie najbardziej?
Serdecznie pozdrawiam, Marta.
Jak to smakowicie wygląda :) i pewnie również dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuńP.S. Wyłącz sobie weryfikację obrazkową. Łatwiej będzie dodawać komentarze do postów :)
Dziękuję za poradę, mam nadzieję, że takie utrudnienia w dodawaniu komentarzy nie będą się więcej pojawiać:)
UsuńGenialny pomysł :) Połączenie łososia i ciasta francuskiego jadłem w tarcie z łososiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, też kiedyś jadłam tartę z łososiem i chyba z brokułami, w każdym razie była smaczna:)
Usuńprzepyszny łosoś , dziś akurat mam na obiad ale w wersji z warzywami ;)
OdpowiedzUsuńŁosoś chyba w każdym wydaniu jest pyszny:) Dziękuję za komentarz!
Usuń