Składniki na 1 porcję:
Plaster schabu bez kości
1/3 kulki mozarelli
Kilka plasterków pomidora ( polecam zarówno świeże jak i suszone pomidory, w mojej znalazły się i jedne i drugie)
Pesto z bazylii- 1-2 łyżeczki
Składniki układamy naprzemiennie na rozbitym plastrze schabu, mozarellę smarujemy pesto. Całość zawijamy i spinamy wykałaczką. Roladki umieściłam na najniższym poziomie parowaru, po 15-20 minutach danie jest gotowe. Dobrze smakuje z parowanymi ziemniakami z ziołami i czosnkiem. Można podaż zarówno z surówką jak i sałatką.
Energia- 345 kcal
Białko-37,4 g
Tłuszcz- 21,2 g
Węglowodany- 1,4 g
Błonnik- 0,4 g
Są to oczywiście wartości dla samej roladki.
Na dziś to już wszystko, serdecznie pozdrawiam, Marta.
taki obiad to ja lubię!
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować:)
UsuńZdecydowanie się zgadzam że to idealna alternatywa dla niedzielnego schabowego :-) Można zrobić dwa w jednym, a mianowicie tradycyjny i zarówno "chudy" niedzielny obiad :-)
OdpowiedzUsuńhttp://psychodietetyk-psychodietetyka.blogspot.com/
Wygląda i na pewno smakuje fantastycznie. Już wiem co niedługo zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://mama-dietetyk.blogspot.com/
Dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Ja również znam przepis na dietetyczny i niskokaloryczny kotlet schabowy, gdzie porcja zawiera 260 kcal.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest również na moim blogu: http://zdroweismaczneprzepisy.blogspot.com/2013/05/kotlet-schabowy-z-ziemniakami.html
Pozdrawiam.
A jak ktoś nie ma parowaru to upiec można w piekarniku? W folii czy coś? Bo tak apetycznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem jak najbardziej! Myślę,że folia świetnie się sprawdzi i roladki nie będą suche:) Pozdrawiam!
Usuń