Puree z zielonego groszku po raz pierwszy spróbowałam u mojej Cioci i mimo, że wyglądało dość podejrzanie, okazało się pysznym urozmaiceniem dla wielu potraw. Nie wspominając o jego wręcz banalnym sposobie przygotowania- szybko i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej.
Składniki:
Filet z łososia- 1 sztuka (150-200 g)
Mrożony groszek- 150 g (chociaż ciężko powiedzieć, ile przygotować na 1 osobę)
Masło- 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka (jeżeli chcecie łososia smażonego. Osobiście wolę pieczonego bez dodatku tłuszczu, ale tym razem był smażony).
Ryż ( w moim przypadku jaśminowy)- pół woreczka
Przygotowanie:
Łososia upiec lub usmażyć, groszek ugotować , następnie przyprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę masła i zmiksować blenderem. Podawać z ryżem. Dodatkowo można przygotować jogurtowy sos czosnkowy ( kubeczek jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczką majonezu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku).
puree z groszku nie wzbudza we mnie szczególnego apetytu, ale tyle osób go zachwala, że muszę go spróbować ;)
OdpowiedzUsuńa łosoś... łosoś nie może nie przyciągnąć mojej uwagi!
Ja też byłam nastawiona sceptycznie do puree, a okazało się pyszne:)
UsuńSuper przepis :) Serdecznie Pozdrawiam !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:)
UsuńAle fantastyczna kolorystyka. Idealnie się też komponują pewnie te smaki :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować:)
UsuńA groszek może być też taki z puszki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że może, ale smak będzie na pewno inny ( co nie znaczy, że gorszy) :)
Usuńświetne połączenie kolorystyczne! zapraszm równez do mnie mojemenu.blogspot.com
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda i mam nadzieje, że tak samo smakuje i sie nie zawiode.
OdpowiedzUsuńGeneralnie mi przechodzą ciężko potrawy z ryżem bez sosu. Po prostu nie daje rady przełknąć takiej dużej dawki suchej potrawy. O czym również piszę na swoim blogu. Pozdrawiam Fit blogowiczkę:)
OdpowiedzUsuńDietetyk Online Również fantastyczny posiłek dla cierpiących na celiakię i kiszka się nie zapycha.
OdpowiedzUsuńA czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie po przepis na proste ciasteczka jaglane.
Uwaga, one odchudzają! :)
Czy wiesz że odżywiając się uważniej możesz poprawić samopoczucie i zdrowie? ;)
OdpowiedzUsuńja jedynie zamieniłabym ryż na brązowy albo dziki żeby już w 100% było zdrowo a tak to super danie :) pure z groszku jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńŁosoś u nas w domu jest uwielbiany pod każdą postacią przyrządzany. Ale tego przepisu nie znałam i na pewno go wypróbuję przy najbliższej okazji. Tylko się zastanawiam czy zamiast ryży można zrobić z kaszą i jaki będzie wtedy smak. No i te pure z groszku zielonego mniam nie jadłam ale wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńZbytnio nie przepadam za rybami, ale muszę przyznać że od kiedy mam catering dietetyczny to smakuje mi naprawdę bardzo dużo różnych potraw. To bardzo ciekawa alternatywa dla tych co zbytnio nie mają czasu ani ochoty na gotowanie. Poza tym dzięki takiemu cateringowi możemy jeść regularne posiłki i zabrać danie ze sobą choćby do pracy gdyż dania przygotowane są bardzo apetyczne i zdrowe i odpowiednio zapakowane
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie <3
OdpowiedzUsuńGdyby nie groszek.... to super sprawa.
OdpowiedzUsuńNienawidzę groszku :D
A ja bym z chęcią zjadła. Świetny przepis! :)
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się wyśmienicie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł i świetne wykonanie. Smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńświetny przepis
OdpowiedzUsuńBardzo fajne informacje. Nie wiedziałem na ten temat.
OdpowiedzUsuńWpis po prostu super.
OdpowiedzUsuń