środa, 19 czerwca 2013

Co dziś na obiad? Ryba pieczona z warzywami

   Przygotowując jadłospisy dla moich pacjentów, przeglądam masę książek w poszukiwaniu inspiracji. Najbardziej lubię dania proste i takie, które będą smakować całej rodzinie. Kolejnym ważnym czynnikiem jest aktualny sezon - czyli owoce i warzywa, które w danej chwili można znaleźć na sklepowych półkach. Często też przerabiam przepisy, tak aby były zdrowsze i dostarczały mniej energii. Bardzo lubię ryby ( i zjadać i umieszczać w jadłospisach), zwłaszcza pieczone, a żeby nie było nudno, przepisy modyfikuję. Już nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale w dietach często go wykorzystuję, gdyż smakuje wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować.

Składniki na dwie porcje:

Filety z dorsza ( lub innej ryby np. mintaj czy sola)- 2 średnie
Papryka- 1 średnia
Por- 1 średni
Natka pietruszki- 3-4 łyżeczki posiekanej
Czosnek- 4 ząbki
Cukinia- 1 średnia
Oliwa z oliwek- 4 łyżeczki
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra


   W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, następnie dodajemy pokrojonego w krążki pora.



   Paprykę kroimy w kostkę, całość posypujemy natką pietruszki. Dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Całość przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy 2 łyżeczki oliwy, mieszamy.
    Umyte filety z dorsza przyprawiamy tym samym zestawem przypraw. Dodatkowo nacieramy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i łyżeczką oliwy ( ząbek czosnku i łyżeczka oliwy na jeden kawałek ryby). Rybę umieszczamy na warzywach. Danie pieczemy w piekarniku w 200 st. C, przez około 20 minut. Początkowo naczynie może być zamknięte, jednak po kilku minutach lepiej zdjać pokrywkę- inaczej zamiast ryby pieczonej, możemy uzyskać rybę gotowaną:)

   Gotowe danie prezentuje się następująco:



   Wartość odżywcza 1 porcji:

   Energia- 243 kcal
   Białko- 24,4 g
   Tłuszcz- 11,1 g
   Węglowodany-16,1 g
   Błonnik- 4,9 g

   Danie bardzo dobrze smakuje z ryżem, bądź z ziemniakami.
   Jako, że ostatnimi czasy, blog z dietetycznego zmienił się w kulinarnego, następne posty będą dotyczyły najprawdopodobniej trudności związanych z odchudzaniem, a właściwie osiągnięciem wymarzonego celu. Postaram się też o większą regularność w dodawaniu wpisów:) Serdecznie pozdrawiam, Marta

5 komentarzy:

  1. Cześć :)
    Ze względu na tematykę Twojego bloga, chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam :)
    Daria

    PS. Fantastyczny pomysł na obiad! Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Na pewno dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne! Dziś zrobię na obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm tyle warzyw i rybka - pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram się za przygotowanie, cukinię muszę tylko dokupić, a podam z pieczonymi batatami:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...