poniedziałek, 16 czerwca 2014

Prosty i szybki obiad: makaron ryżowy z łososiem i zielonymi szparagami

   Przez ostatnie tygodnie blog świecił pustkami, jednak musiałam się skupić na otwarciu mojej własnej Poradni Dietetycznej. Jako, że poradnia już funkcjonuje i ma się świetnie, czas powrócić na bloga, tym bardziej, że w kolejce czeka kilka ciekawych wpisów.
Już teraz zapraszam Was do odwiedzenia mojej strony internetowej www.poradnia-dietetyczna.net , a także do polubienia strony poradni na Facebooku: https://www.facebook.com/poradniadietetycznaMCK
   Dla wszystkich zainteresowanych moimi usługami- dobra wiadomość, działalność rozpoczęła również Poradnia Online , a już niedługo ciekawe promocje związane z otwarciem:)
   Zapewne każdy z Was, nieraz zastanawiał się co zrobić z produktami, niewykorzystanymi w trakcie posiłku. Moim zdaniem takie "pozostałości" mogą być bardzo inspirujące, bo dają nam możliwość do eksperymentowania w kuchni. Tak było z kawałkiem łososia, który został po niedzielnym obiedzie. Właściwie od razu wiedziałam, że wykorzystam go w daniu z makaronem, dodatkowo chciałam, aby było lekkie i kolorowe:) Tak oto powstała dzisiejsza potrawa.


Makaron ryżowy z łososiem i warzywami
 Składniki ( na 2 porcje):
1 filet z łososia ( około 150-200 g, upieczony lub usmażony)
Makaron ryżowy- użyłam 100 g na 2 porcje
Zielone szparagi- 1 pęczek
Pieczarki- około 6-8 sztuk
Pomidorki koktajlowe- około 6-8 sztuk
Oliwa z oliwek- łyżeczka
Sos sojowy- łyżka

Przygotowanie:

Szparagi oczyścić ze zdrewniałych części, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, wrzucić do wrzątku i gotować przez kilka minut. Na oliwie podsmażyć pieczarki, makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją. Łososia upiec ( np. w folii w 180 st. C. , około 15-20 minut). i podzielić na małe kawałki. Pomidorki pokroić, wymieszać z łososiem, makaronem, pieczarkami, szparagami i łyżką sosu sojowego. Można doprawić pieprzem, sól jest niepotrzebna.

Wartość odżywcza ( 1 porcji):
Energia- 405 kcal
Białko- 24,3 g
Tłuszcze- 13,5 g
Węglowodany- 51,5 g
Błonnik- 4,5 g

Jeszcze w tym miesiącu mam zamiar dodać następujące wpisy:

Rozpoczęcie nowego cyklu o LunchBoxach, czyli co nieco o tym, jak zdrowo odżywiać się w pracy i szkole.

Recenzja książki "FitMind Schudnij bez diet"

















Pierwszy w historii bloga konkurs:) Do wygrania Talerze Odchudzające Lekkość Bytu, bardzo przydatny gadżet w kuchni każdej odchudzającej i zdrowo odżywiającej się osoby:)

29 komentarzy:

  1. Prosto, szybko i smacznie :) czyli tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pyszny obiad wg ekonomii żywności, bo ważne jest to, by nie marnować żywności a gospodarować żywność, by się nie marnowało i lądowało do kosza :). Zapraszam do mojego bloga, ale pod nową nazwą http://swiatgastronomiczny.blogspot.com/, gdyż zmieniłem nazwę bloga w celu poszerzenia tematyki w zakresie gastronomii w różnych dziedzinach. Serdecznie Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia:) Muszę spróbować go w takiej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne danie no i smaczne! A wiem bo sama je również przyrządziłam :-)
    Książka idealnie pasuje do charakteru mojego bloga :-)
    zapraszam
    http://psychodietetyk-psychodietetyka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do nowego spisu blogów o tematyce fit. Na razie jest w budowie ale mam nadzieję, że z pomocą Twojego bloga uda się go rozpowszechnić, a i Twój blog skorzysta będąc w spisie. Rzuć okiem FITNESIAKI

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wszystkie miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://shawsy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za przepis na zdrowy obiad. Wygląda przepysznie i pewnie też tak smakuje. Bardzo lubię ryby, przy najbliższej okazji wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łosoś to doskonała ryba. W takiej konfiguracji zapowiada się bardzo smakowicie. Przy najbliższej okazji skorzystam z podpowiedzi na apetyczny posiłek jaki tu znalazłem.
    Pozdrawiam,
    Jacek

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze unikałam makaronu ryżowego ze względu na to, że są inne bardziej wartościowe. Twoje zdjęcie przekonało mnie do zrobienia z ryżowym.

    OdpowiedzUsuń
  11. Makaron ryżowy, to fantastyczny wynalazek :D łatwo szybko i przyjemnie ! :) No i przepis świetny!

    Zapraszam do nas :)
    www.liveat.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda pysznie, dla urozmaicenia można dodać jeszcze sezamowe masło tahini i będzie zupełnie inny smak ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super smaczny obiadek :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Danie prezentuje się wspaniale i zapewne równie wspaniale smakuje. Makarony pod różnymi postaciami ostatnio dość często pojawiają się w mojej diecie i ten na pewno też w niej zagości.

    OdpowiedzUsuń
  15. Może głupie pytanie, ale gdzie można dostać takie talerze?:D
    Są piękne.

    OdpowiedzUsuń
  16. Proste danie, idealne dla osób cierpiących na celiakię, nie zawiera glutenu
    Dietetyk Online

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam połączenie makaronu z zielonymi szparagami!

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie takiego szybkiego przepisu potrzebowałam:) Produkty w lodówce i spiżarni, więc lecę gotować. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jedno z moich ulubionych dań i szybkie do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Super pomysł takiego dania szybkiego własnie szukałam, zabieram sie do roboty.

    OdpowiedzUsuń
  21. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny przepis, zajrzyj również do mnie i dowiedz się, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne.

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam.
    Chciałbym przedstawić wam ciekawe zestawienie pomysłów na 2 śniadanie !
    Naprawdę genialne, warto spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny przepis :)
    Zapraszam również do mnie po przepis na proste ciasteczka jaglane.
    Uwaga, one odchudzają! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ostatnio źle się czujesz albo nie wyglądasz za dobrze? spróbuj odzywiać się uwazniej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Muszę przyznać, że nie tylko danie, ale i sam talerz robi wrażenie, skąd taki wziąć? :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam łososia,jedna z moich ulubionych ryb a samo danie wygląda bardzo apetycznie. Czas na próbę, podziękowania dla autora za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  28. Powszechny kult ciała i urody spowodował, że tylko niewielka grupa osób jest szczęśliwa. Większość dąży do boskości, zmieniając ciało i ubiory, inwestując w siebie, żeby być jeszcze wspanialszym, eksperymentując z głodówkami i dietami, ale z reguły jest to złe odżywianie. Każdy z tych wynalazków albo niszczy metabolizm albo powoduje efekt jojo. Naprawdę jedynym sposobem jest zaufanie dobremu dietetykowi.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...