poniedziałek, 31 marca 2014

Łosoś z ryżem i puree z zielonego groszku

   Dzisiaj przygotowałam dla Was szybki wpis o równie szybkim w przygotowaniu daniu. Ale za to jak smacznym! Nie wiem jak Wy, ale osobiście uważam, że łosoś jest tak pyszną i wyrazistą w smaku rybą, że nie potrzebuje szczególnego ulepszania-dodawania kilkunastu składników, wymyślnych przypraw i skomplikowanej obróbki kulinarnej.
   Puree z zielonego groszku po raz pierwszy spróbowałam u mojej Cioci i mimo, że wyglądało dość podejrzanie, okazało się pysznym urozmaiceniem dla wielu potraw. Nie wspominając o jego wręcz banalnym sposobie przygotowania- szybko i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej.




Składniki:
Filet z łososia- 1 sztuka (150-200 g)
Mrożony groszek- 150 g (chociaż ciężko powiedzieć, ile przygotować na 1 osobę)
Masło- 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka (jeżeli chcecie łososia smażonego. Osobiście wolę pieczonego bez dodatku tłuszczu, ale tym razem był smażony).
Ryż ( w moim przypadku jaśminowy)- pół woreczka

Przygotowanie:
Łososia upiec lub usmażyć, groszek ugotować , następnie przyprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę masła i zmiksować blenderem. Podawać z ryżem. Dodatkowo można przygotować jogurtowy sos czosnkowy ( kubeczek jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczką majonezu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku).



26 komentarzy:

  1. puree z groszku nie wzbudza we mnie szczególnego apetytu, ale tyle osób go zachwala, że muszę go spróbować ;)
    a łosoś... łosoś nie może nie przyciągnąć mojej uwagi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też byłam nastawiona sceptycznie do puree, a okazało się pyszne:)

      Usuń
  2. Ale fantastyczna kolorystyka. Idealnie się też komponują pewnie te smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A groszek może być też taki z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że może, ale smak będzie na pewno inny ( co nie znaczy, że gorszy) :)

      Usuń
  4. świetne połączenie kolorystyczne! zapraszm równez do mnie mojemenu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialnie wygląda i mam nadzieje, że tak samo smakuje i sie nie zawiode.

    OdpowiedzUsuń
  6. Generalnie mi przechodzą ciężko potrawy z ryżem bez sosu. Po prostu nie daje rady przełknąć takiej dużej dawki suchej potrawy. O czym również piszę na swoim blogu. Pozdrawiam Fit blogowiczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dietetyk Online Również fantastyczny posiłek dla cierpiących na celiakię i kiszka się nie zapycha.

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis :)
    Zapraszam również do mnie po przepis na proste ciasteczka jaglane.
    Uwaga, one odchudzają! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy wiesz że odżywiając się uważniej możesz poprawić samopoczucie i zdrowie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja jedynie zamieniłabym ryż na brązowy albo dziki żeby już w 100% było zdrowo a tak to super danie :) pure z groszku jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Łosoś u nas w domu jest uwielbiany pod każdą postacią przyrządzany. Ale tego przepisu nie znałam i na pewno go wypróbuję przy najbliższej okazji. Tylko się zastanawiam czy zamiast ryży można zrobić z kaszą i jaki będzie wtedy smak. No i te pure z groszku zielonego mniam nie jadłam ale wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zbytnio nie przepadam za rybami, ale muszę przyznać że od kiedy mam catering dietetyczny to smakuje mi naprawdę bardzo dużo różnych potraw. To bardzo ciekawa alternatywa dla tych co zbytnio nie mają czasu ani ochoty na gotowanie. Poza tym dzięki takiemu cateringowi możemy jeść regularne posiłki i zabrać danie ze sobą choćby do pracy gdyż dania przygotowane są bardzo apetyczne i zdrowe i odpowiednio zapakowane

    OdpowiedzUsuń
  14. Gdyby nie groszek.... to super sprawa.
    Nienawidzę groszku :D

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja bym z chęcią zjadła. Świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Danie prezentuje się wyśmienicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy pomysł i świetne wykonanie. Smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajne informacje. Nie wiedziałem na ten temat.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...