środa, 29 stycznia 2014

Lekkie tortille podawane z salsą i guacamole

   Za oknem zima, a w kuchni słoneczne, meksykańskie klimaty. Dzisiejsze danie jest szybkie i proste w przygotowaniu. Równocześnie dzięki dużej ilości warzyw, dostarcza całkiem sporą i ważną w okresie zimowym dawkę witamin. Dzisiejszy przepis jest w formie foto-opowieści, mam nadzieję, że się Wam spodoba.

   Zacznijmy od sosów, na pierwszy ogień idzie salsa:

 
   Niestety zapomniałam umieścić na zdjęciu papryczkę chilli, a ona również wchodzi w skład mojej salsy! Tak więc wszystkie składniki ( cebulę, pomidora, sok z limonki, kawałek papryczki chilli) miksujemy blenderem. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Ważne, aby przestać w odpowiednim momencie, inaczej sos stanie się zbyt lejący, a salsa powinna mieć raczej papkowatą konsystencję.
   Następnie przygotowujemy guacamole:


   Tym razem wszystkie składniki znalazły się na zdjęciu. O tej porze roku ciężko jest znaleźć w sklepie dojrzałe zielone awokado ( o ile się nie mylę jest to awokado fuerte), dlatego musiałam zadowolić się innym gatunkiem ( prawdopodobnie jest to awokado hass). Wszystkie składniki kroimy, dodajemy sok z limonki, sól i pieprz. Całość miksujemy blenderem. Gotowe guacamole dobrze jest odstawić chociaż na 15 minut do lodówki, nie jest to jednak konieczne. Uważam, że jest to najlepsze guacamole na świecie, za przepis dziękuję Moni, która dość często urozmaicała nam w ten sposób studenckie menu:)



   Następnie zabieramy się za tortille. Kiedyś na pewno spróbuję przygotować je samodzielnie, tym razem zadowoliłam się sklepowymi, niestety w sprzedaży były tylko pszenne.

 
1. Tortillę podpiekamy na patelni ( oczywiście bez dodatku tłuszczu).
2. Następnie możemy posmarować ją salsą i/lub guacamole, bądź też, aby było jeszcze ciekawej przygotować domowy sos czosnkowy ( opakowanie jogurtu naturalnego mieszamy z łyżeczką majonezu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku).


3. Następnie tortillę posypujemy mieszanką sałat, bądź też sałatą lodową.
4. i 5. ( pomyliłam numerki) Dodajemy wybrane warzywa, w tym przypadku była to papryka, pomidor i ogórek. Dodajemy kurczaka ( pokrojonego w kostkę i podsmażonego, warto zrobić to wcześniej!)
6. Posypujemy odrobiną tartego żółtego sera.
Całość zawijamy, aby ser rozpływał się w ustach, złożoną lub zwiniętą tortillę można podpiec w piekarniku.


Wartość odżywcza porcji widocznej na zdjęciu:
Energia: 412 kcal
Białko: 22,8 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 46,4 g
Błonnik: 4,8 g
   Na koniec chciałam jeszcze powiedzieć, że zarówno salsa jak i guacamole idealnie nadają się na imprezy. Pasują do pieczywa, nachos, grillowanego mięsa i na pewno wielu innych potraw, które aktualnie nie przychodzą mi do głowy:) Takie sosy są znacznie zdrowsze od co niektórych kupnych, a ich smak nie ma sobie równych!

12 komentarzy:

  1. Bardzo ładne zdjęcia, aż można poczuć ten wspaniały smak tortilli :) Na pewno są bardzo sycące !
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz:)

      Usuń
  2. Widząc te zdjęcia aż mam ochotę zjeść taką tortillę :)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba znak, żeby przygotować własne:)

      Usuń
  3. Właśnie się zastanawiam jak to spakować do pracy:) Mam wrażenie, że problemy ludzi z jedzeniem byle czego to właśnie - czas i miejsce.
    Takie tortille robię sobie w weekenndy, czasem do pracy gotowca. Bardzo fajny Blog, jeżeli mogę pare uwag od siebie to poproszę o fachowe porady dietetyczne : do pracy - co jeść do pracy, żeby było zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie się zgadzam, cały dzień spędzony poza domem nie sprzyja diecie. Wtedy właśnie istnieje największe ryzyko sięgnięcia po bezwartościowego i kalorycznego fast-fooda, albo napchania się batonikami. Dziękuję za komentarz, może pomyślę o cyklu na temat obiadów, które łatwo zapakować i zjeść poza domem.

      Usuń
  4. Wygląda apetycznie. Następnym razem wrzuć przepis z samodzielnie zrobionym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomijając fakt cudownego przedstawienia potrawy na zdjęciach, przepis wydaje się być naprawdę super. Jutro wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe tortille, są zdrowe i sycące, a jak się je zrobi samemu, to dobrze się wie co w nich siedzi ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda to tak apetycznie na Twoich zdjęciach, że koniecznie muszę to dzisiaj przygotować. :D Dzięki za pomysł na obiad. :) Dam znać jak smakowało!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...