Składniki na dwie porcje:
Filety z dorsza ( lub innej ryby np. mintaj czy sola)- 2 średnie
Papryka- 1 średnia
Por- 1 średni
Natka pietruszki- 3-4 łyżeczki posiekanej
Czosnek- 4 ząbki
Cukinia- 1 średnia
Oliwa z oliwek- 4 łyżeczki
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, następnie dodajemy pokrojonego w krążki pora.
Paprykę kroimy w kostkę, całość posypujemy natką pietruszki. Dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Całość przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy 2 łyżeczki oliwy, mieszamy.
Umyte filety z dorsza przyprawiamy tym samym zestawem przypraw. Dodatkowo nacieramy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i łyżeczką oliwy ( ząbek czosnku i łyżeczka oliwy na jeden kawałek ryby). Rybę umieszczamy na warzywach. Danie pieczemy w piekarniku w 200 st. C, przez około 20 minut. Początkowo naczynie może być zamknięte, jednak po kilku minutach lepiej zdjać pokrywkę- inaczej zamiast ryby pieczonej, możemy uzyskać rybę gotowaną:)
Gotowe danie prezentuje się następująco:
Energia- 243 kcal
Białko- 24,4 g
Tłuszcz- 11,1 g
Węglowodany-16,1 g
Błonnik- 4,9 g
Danie bardzo dobrze smakuje z ryżem, bądź z ziemniakami.
Jako, że ostatnimi czasy, blog z dietetycznego zmienił się w kulinarnego, następne posty będą dotyczyły najprawdopodobniej trudności związanych z odchudzaniem, a właściwie osiągnięciem wymarzonego celu. Postaram się też o większą regularność w dodawaniu wpisów:) Serdecznie pozdrawiam, Marta